Lecture by Neven Mikac Fuchs :

Nyskapende Generasjonen av Japansk Samtidsarkitekter

Thursday 30 Mar 18:00

Astrup Fearnley Museet

Kazuo Shinohara, Uehara House, Tokyo, Japan, 1976

1st prize in Invited Student Competition :

Inverted House, LIXIL JS Foundation

02 Dec 2015

Inverted House, Hokkaido, Japan, 2015

In April of 2015, The Oslo School of Architecture and Design was awarded the first prize in an architectural competition hosted by LIXIL JS Foundation, with an atypical theme: ’House for Enjoying the Harsh Cold’. The outcome, a small guest house in the wilderness of Hokkaido, seeks an intrinsic sustainability. By subtly controlling its architectonic environment, it maximises efficiency and performance of architectural elements.
The Inverted House brings the ‘harshness’ of the world into the house itself, by minimalising heated interior and creating a series of interconnected sheltered exterior spaces of various architectonic and micro-climatic qualities. The innovative architectural composition of walls, roofs and floor platforms is an attempt to create a strong experience of living within nature (even sleeping outside) through the precise architectural character given to each space. The Outside Room is covered by a large, gently sloping roof compressing toward surrounding landscape. In contrast, the Inside Room is grounded, narrow and dark, with a low view focused on snow or flowers in the Garden Room outside. The outside bath is hidden closely under the steep roof withstanding main winds, while the sleeping platform floats above snow, with a roof opening toward the sky. It’s a spatial parcours of inside-outside, with varying distance to nature, created by floor heights and roof slopes.
We imagined Inverted House as a delicate instrumentation of pieces, rather then one dominating concept. Each wall, floor, roof and pillar has been carefully considered in proportion and relation to the building as a whole and to the world in which it is built.

Studio Exhibition :

Learning From Sverre Fehn,

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

5 Jun - 14 Sep 2014

Ode to Osaka, 2014

In 1970 Sverre Fehn took part in a competition to design the Nordic Pavilion for the World Expo in Osaka, Japan, without winning. Fehn's proposal has now been recreated at the National Museum – Architecture, in the exhibition pavilion that was also designed by Fehn (1997–2008). As part of the exhibition, the AHO master studio "Learning from Sverre Fehn" displays student works from the Spring semester. The reconstruction is a collaboration between the Nasjonal Gallery and Manthey Kula Architects. Curators for the exhibition are Jérémie McGowan, Berit Johanne Henjum, and Manthey Kula Architects.

2nd Prize in Invited Student Competition:

Endless Path, LIXIL JS Foundation

25 May 2014

Endless path, 2014

LIXIL Competition“Productive Garden ─ A Space for Enjoying Hokkaido with All Five Senses”Taiki-cho, Hokkaido, Japan, is an area of expansive grasslands and wetlands where people can enjoy both the greenery of summer and the snows of winter. In Taiki-cho, people engage in farming and other activities in harmony with nature and the seasons, producing a cornucopia of delicious and nutritious food such as wild vegetables in the spring and salmon, venison and assorted fruit in the fall. Preparing and eating fresh food in these uniquely beautiful natural surroundings is a reminder of what it means to be alive, as well as an opportunity to think about our relationship to the environment. This project is intended to capitalize on the existing natural beauty of Taiki-cho, with additions or modifications as necessary. Please prepare a scenario for interaction with the natural environment, adding whatever contrivances as required. The goal is to create a space that draws visitors by appealing to all five senses, offering nature walks, scenery for gazing, dining, and more.For this 4th competition centered on the theme of the environment, the participating universities will post their research and drawings from the early design phase to completion. By sharing ideas of the same topic on Facebook, students from around the world will gain exposure to a wide range of values and perspectives that are shaped by local cultural and geographic conditions. The continuous interaction on the designated Facebook page should increase possibilities for producing new ideas of sustainability.

  • LinkedIn B&W
  • Facebook B&W

Oslo School of Architecture and Design

Maridalsveien 29

0175 Oslo

+47 22 997 000 

Post Address

Postboks 6768 St. Olavs plass

0130 Oslo

postmottak@aho.no